2009上海中考英语试卷含答案

2009-12-03 17:36:07      

听力部分(1-20略)
  笔试试题(共四大题,55分)
  Ⅰ.选择题佳答案填空(共10小题,10分)
  从下列各题所给的四个选项中选出一个能填入空白处的最佳答案。
  21. This Christmas card must ________ from Jim.
  A. is   B. was   C. be   D. are
  22. There________a class meeting tomorrow morning. The teacher will tell the students something important.
  A. will have           B. is going to have
  C. is going to be      D. are going to have
  23. My brother told me ________ you anything.
  A. not to bring      B. to not bring
  C. didn’t bring     D. won’t bring
  24. Who is running _________ Mike or Tom?
  A. slowlier           B. more slowly
  C. most slowly       D. much slower
  25. It’s very cold in winter. It’s best ________ warm clothes.
  A. put on     B. to dress    C. wearing     D. to wear
  26. She has ______ here for just over two months.
  A. come   B. gone    C. got    D. been
  27. The visitors ______ our factory two days ago.
  A. got     B. reached in    C. arrived    D. reached
  28. I don’t know _____ yesterday.
  A. What he happened         B. What did he happen
  C. What happened to him     D. What has happened
  29. Please don’t make the radio noisy, _______?
  A. will you    B. won’t you    C. shall we    D. shan’t we
  30. _________ of the children can get some presents that day.
  A. Every   B. each    C. Everyone     D. Nobody
  Ⅱ.口语应用(共5小题,5分)
  选择下列每组句子的对话顺序。
  31①I’ve not decided yet. What about you ?
  ②What are you going to do this afternoon?
  ③Neither have I.
  ④Will you go to the zoo this afternoon?
  ⑤No, I’ll be at school this afternoon.
  A. ②①③④⑤    B. ④⑤②①③
  C. ④②①⑤③    D. ③①②④⑤
  32. ①That car nearly hit you.
  ②So don’t play on the road again, as it could be very dangerous.
  ③I wanted to get my ball.
  ④You must be more careful.
  A. ②④③①      B. ④①③②
  C. ④①②③      D. ①④②③
  33. ①Thanks a lot. Let’s go.
  ②But it’s good for skating.
  ③What a cold day it is today!
  ④It doesn’t matter. I can teach you.
  ⑤I can’t skate at all.
  A. ③②⑤④①      B. ③①⑤②④
  C. ④②⑤①③      D. ⑤①②④③
  34. ①Thank you very much.
  ②Excuse me.
  ③Go along this street and take the second turning on the right.
  ④Where is the North Street hospital, please?
  A. ④③②①     B. ①②③④
  C. ②④①③     D. ②④③①
  35.①Which sport are you in today?
  ②We must be more careful then.
  ③How could that be?
  ④I’m not doing anything because I fell and hurt my leg.
  A. ①④③②      B. ③④①②
  C. ③②④①      D. ①②③④
  Ⅲ.完形填空(共10小题,20分)
  先阅读短文,然后从文后各题所给的四个选项中选出最佳答案,使短文意思完整。
  It was a few days before Christmas, so when the office 36 at half past five, most of the young men 37 and had a party. They ate and drank, danced and sang songs, and 38 wanted to go home. But Joe had a wife at home. and 39 quite a long way from the city. Every few minutes he looked at his 40 , and at last, when 41 was very late, he wanted to 42 .
  "Joe!" shouted his friends. "Are you leaving? Why 43 you stay and enjoy the party?"
  "I’m not leaving," said Joe, "I’m only going down to the station to 44 the last train back home, I’ll be back here 45 a few minutes."
  36. A. closed     B. Opened    C. started     D. stopped
  37. A. read     B. stayed     C. arrived     D. shouted
  38. A. somebody    B. anybody    C. nobody    D. everybody
  39. A. ran    B. went   C. built    D. lived
  40. A. book    B. watch    C. picture    D. friends
  41. A. I    B. he    C. it    D. that
  42. A. Sing   B. dance   C. leave  D. sleep
  43. A. do   B. will   C. don’t    D. mustn’t
  44. A. take   B. catch   C. drive   D. miss
  45. A. in   B. at    C. for    D. after
  Ⅳ.阅读理解(共10小题,20分)
  先阅读短文,然后根据短文内容从文后每小题的四个选项中选出一个能完成所给句子的最佳答案。
  A
  Skin-diving(轻装潜水)is a new sport today. This sport takes you into a wonderful world. It is like a visit to the moon. When you under water, it is easy for you to climb big rocks, because you are no longer heavy.
  Here, under water, everything is blue and green. During the day, there is much light. When fish swim nearly, you can catch them with your hands.
  When you have tanks of air on your back you can stay in deep water for a long time. But you must be careful when you dive in deep water.
  To catch fish is one of the most interesting parts of this sport. Besides, there are more uses for skin-diving. You can clean ships without taking them out of water. You can get many things from the deep water.
  Now you see skin-diving is both useful and interesting.
  46. Skin-diving is a new sport. It __________.
  A. will take you to the moon.
  B. will take you to a new world of land.
  C. will take you to the mountains.
  D. will take you to the deep water.
  47. In deep water there is __________.
  A. some danger     B. no light at all
  C. a lot of blue fish    D. lots of green things
  48. You can climb big rocks under water easily because ______.
  A. you are very heavy     B. you are as heavy as on the land
  C. you are not as heavy as on the land    D. you have no weight at all
  49. With a tank of air on your back, you can __________.
  A. catch fish easily    B. stay under water for a long time
  C. climb big rocks    D. have more fun
  50. Which of the following is not true?
  A. Skin-diving is a new sport.
  B. To have a skin-diving is like to visit the moon.
  C. The only use of skin-diving is to have more fun.
  D. Skin-diving is not only interesting but also useful.
  B
  You speak, write a letter, make a telephone. Your words carry a message. People communicate(交际)with words. Do you think you can communicate without words? A smile on your face shows you are happy or friendly. Tears(眼泪)in your eyes tell others that you are sad.
  When you put up your hands in class, the teacher knows you want to say something or ask questions. You shake(摇)your head, and people know you are saying "No". You nod(点头)and people know you are saying "Yes". Other things can also carry messages. For example, a sign at the bus helps you to know which bus to take. A sign on the door helps you where to go in or out. Have you ever thought that there are a lot of signs around you and that you receive messages from them all the time? People can communicate in many other ways. An artist can use his drawing to tell beautiful mountains, about the blue sea and many other things. Books are written to tell about all the wonderful things in the world and also about people and their ideas. Books, magazines(杂志), TV, radio and films all help us communicate with others. They can help us to know what is going on in the world and what other people are thinking about.
  51. People communicate ________.
  A. with words only    B. in many different ways
  C. in letters and drawings    D. with smiles, tears and hands
  52. Signs can carry as many _________ as words.
  A. questions   B. examples   C. tears and smiles   D. messages
  53. Which of the following is not talked in the passage as which can help us communicate?
  A. books and magazines   B. TV and films   C. newspapers   D. radio
  54. Communication(交流)is important because it can help people to ______.
  A. understand the world and other people better.
  B. teach each other to speak, write, read and draw.
  C. know what other people are thinking about
  D. learn what is happening in the world more quickly.
  55. The best title(题目)for this short passage is _________.
  A. Signs Carry Messages    B. The important Communication
  C. Words, Signs and Drawing    D. Ways of Communication.
  第Ⅱ卷(非选择题)(共65分)
  Ⅴ.单词拼写(共10小题,10分)
  根据所给句子中的汉语提示,再句中写出符合句意和语法的单词。
  1. Did you have a good summer ________(假期)?
  2. Thank you for ________(教)us so well.
  3. Do you like learning a ________(外国)language?
  4. I think science is ______(受欢迎)than English.
  5. Please be more ________(小心)from now on.
  6. "Would you come here?" he asked very _________(有礼貌地).
  7. Thomas Edison was a great ________(美国的)inventor.
  8. When he saw her, he said that he needed an ________(手术)at once.
  9. They will do the _________(整个的)of the work.
  10. I hope that ______ (一切)goes well.
  Ⅵ.(共10空,10分)
  用所给动词的适当形式填空,使短文恢复完整、正确。(每空填一词)
  My sister always 1 (like) having a short rest after lunch. Today she 2 (sleep) when the telephone 3 (ring), she 4 (get) up quickly 5 (answer) it. One of her classmates 6 (say) to her, "This is xiao Ling. I’m downstairs of your home. I want to ask you something about our homework. What 7 you 8 (do) now?" My sister answered, "This is Li Hong speaking. Nothing much. Come up please. You 9 (be) welcome." Then my sister 10 (open) the door to meet her.
  Ⅶ.完成句子(共5小题,15分)
  根据中文意思,完成小列句子(每空限一词)
  1.没有你的帮助我们不能完成这项工作。
  We can’t finish the work ______ _________ ______.
  2.当礼物打开时,我们就争着谁先来玩。
  When the present is open, we ________ ________ who plays ______ it first.
  3.你收到你父母的来信了吗?
  Have you _______ from your ______ ?
  4.要是你把它丢了的话,你必须赔偿。
  ____ you’ve lost it, you must ______ _________ it.
  5.机器把不同的金属块连接在一起。
  The machine joined the different _____ of ________ ______.
  Ⅷ.补全对话(共15空,15分)
  根据情景用适当单词补全对话,使对话完整、正确。(每空填一个单词)
  Han Meimei: Mr Wang, may I 1 you some questions, please?
  Mr Wang: 2   3 ,
  Han Meimei: How long 4 this school 5 open?
  Mr Wang: It 6 7 open 8 several years.
  Han Meimei: 9 10 have you taught in this school?
  Mr Wang: I 11 taught here 12 1986.
  Han Meimei: 13 you live near the school?
  Mr Wang: No far. My house 14 about fifteen minutes 15 bike.
  Han Meimei: Thank you very much.
  Ⅸ.书面表达(1大题,15分)
  根据所给的电话记录,再每个空白处填写一个适当的句子。
  TELEPHONE MESSAGES
  FROM: Robert Clark
  TO: Kate Green
  DATE: January 26 TIME: 7:30
  MESSAGE: He and his friends are going to see a film. He wants you to go to the cinema with them together.
  R: Hello. 1 ?
  J: Sorry, she isn’t in.
  R: 2 ?
  J: In half an hour. 3 ?
  R: Certainly. 4 . I hope she can go to the cinema with us.
  J: OK. I’ll tell her about it as soon as she comes back. By the way, Who’s that speaking, please?
  R: 5 .
  J: Thank you very much.
  参考答案
  笔试试题
  Ⅰ 21 C 22 C 23 A 24 B 25 D
  26 D 27 D 28 C 29 A 30 B
  Ⅱ.31 A 32 B 33 A 34 D 35 A
  Ⅲ.36 A 37 B 38 C 39 D 40 B
  41 C 42 C 43 C 44 D 45 A
  Ⅳ.46 D 47 A 48 C 49 B 50 C
  51 B 52 D 53 C 54 D 55 D
  Ⅴ.1 holiday 2 teaching 3 foreign 4 more popular 5 careful
  6 politely 7 American 8 operation 9 whole 10 everything
  Ⅵ.1 likes 2 was sleeping 3 rang 4 got 5 to answer
  6 said 7 are 8 doing 9 are 10 opened
  Ⅶ.1 without your help 2 fight about with 3 heard from parents
  4 If pay for 5 pieces metal together
  Ⅷ.1 ask 2 Of 3 course 4 has 5 been 6 has 7 been
  8 for 9 How 10 long 11 have 12 since 13 Do 14 is 15 by
  Ⅸ.1 May I speak to Kate? 2 How soon will she be back?
  3 Can I take a message for her? 4 Thank you very much.
  5 This is Robert Clark.
  newspapers
  D. radio
  54. Communication(交流)is important because it can help people to ______.
  A. understand the world and other people better.
  B. teach each other to speak, write, read and draw.
  C. know what other people are thinking about
  D. learn what is happening in the world more quickly.
  55. The best title(题目)for this short passage is _________.
  A. Signs Carry Messages
  B. The important Communication
  C. Words, Signs and Drawing
  D. Ways of Communication.
  第Ⅱ卷(非选择题)(共65分)
  Ⅴ.单词拼写(共10小题,10分)
  根据所给句子中的汉语提示,再句中写出符合句意和语法的单词。
  1. Did you have a good summer ________(假期)?
  2. Thank you for ________(教)us so well.
  3. Do you like learning a ________(外国)language?
  4. I think science is ______(受欢迎)than English.
  5. Please be more ________(小心)from now on.
  6. "Would you come here?" he asked very _________(有礼貌地).
  7. Thomas Edison was a great ________(美国的)inventor.
  8. When he saw her, he said that he needed an ________(手术)at once.
  9. They will do the _________(整个的)of the work.
  10. I hope that ______ (一切)goes well.
  Ⅵ.(共10空,10分)
  用所给动词的适当形式填空,使短文恢复完整、正确。(每空填一词)
  My sister always 1 (like) having a short rest after lunch. Today she 2 (sleep) when the telephone 3 (ring), she 4 (get) up quickly 5 (answer) it. One of her classmates 6 (say) to her, "This is xiao Ling. I’m downstairs of your home. I want to ask you something about our homework. What 7 you 8 (do) now?" My sister answered, "This is Li Hong speaking. Nothing much. Come up please. You 9 (be) welcome." Then my sister 10 (open) the door to meet her.
  Ⅶ.完成句子(共5小题,15分)
  根据中文意思,完成小列句子(每空限一词)
  1.没有你的帮助我们不能完成这项工作。
  We can’t finish the work ______ _________ ______.
  2.当礼物打开时,我们就争着谁先来玩。
  When the present is open, we ________ ________ who plays ______ it first.
  3.你收到你父母的来信了吗?
  Have you _______ from your ______ ?
  4.要是你把它丢了的话,你必须赔偿。
  ____ you’ve lost it, you must ______ _________ it.
  5.机器把不同的金属块连接在一起。
  The machine joined the different _____ of ________ ______.
  Ⅷ.补全对话(共15空,15分)
  根据情景用适当单词补全对话,使对话完整、正确。(每空填一个单词)
  Han Meimei: Mr Wang, may I 1 you some questions, please?
  Mr Wang: 2 3 ,
  Han Meimei: How long 4 this school 5 open?
  Mr Wang: It 6 7 open 8 several years.
  Han Meimei: 9 10 have you taught in this school?
  Mr Wang: I 11 taught here 12 1986.
  Han Meimei: 13 you live near the school?
  Mr Wang: No far. My house 14 about fifteen minutes 15 bike.
  Han Meimei: Thank you very much.
  Ⅸ.书面表达(1大题,15分)
  根据所给的电话记录,再每个空白处填写一个适当的句子。
  TELEPHONE MESSAGES
  FROM: Robert Clark
  TO: Kate Green
  DATE: January 26 TIME: 7:30
  MESSAGE: He and his friends are going to see a film. He wants you to go to the cinema with them together.
  R: Hello. 1 ?
  J: Sorry, she isn’t in.
  R: 2 ?
  J: In half an hour. 3 ?
  R: Certainly. 4 . I hope she can go to the cinema with us.
  J: OK. I’ll tell her about it as soon as she comes back. By the way, Who’s that speaking, please?
  R: 5 .
  J: Thank you very much.
  参考答案
  笔试试题
  Ⅰ 21 C 22 C 23 A 24 B 25 D
  26 D 27 D 28 C 29 A 30 B
  Ⅱ.31 A 32 B 33 A 34 D 35 A
  Ⅲ.36 A 37 B 38 C 39 D 40 B
  41 C 42 C 43 C 44 D 45 A
  Ⅳ.46 D 47 A 48 C 49 B 50 C
  51 B 52 D 53 C 54 D 55 D
  Ⅴ.1 holiday 2 teaching 3 foreign 4 more popular 5 careful
  6 politely 7 American 8 operation 9 whole 10 everything
  Ⅵ.1 likes 2 was sleeping 3 rang 4 got 5 to answer
  6 said 7 are 8 doing 9 are 10 opened
  Ⅶ.1 without your help 2 fight about with 3 heard from parents
  4 If pay for 5 pieces metal together
  Ⅷ.1 ask 2 Of 3 course 4 has 5 been 6 has 7 been
  8 for 9 How 10 long 11 have 12 since 13 Do 14 is 15 by
  Ⅸ.1 May I speak to Kate? 2 How soon will she be back?
  3 Can I take a message for her? 4 Thank you very much.
  5 This is Robert Clark.

责任编辑:孙雪莹
微博关注上海教育新闻网
相关内容: 暂无相关内容
更多>>

图说教育